Verzorging van sieraden

Eigenlijk is het simpel, zorg goed voor je sieraden en je hebt er langer plezier van. Hier vind je een aantal tips voor de verzorging van sieraden. Daarnaast leggen we hier uit hoe het zit met het verkleuren van sommige metaalsoorten en sieraden. 

 

Tips voor de verzorging van sieraden:

 Laat bodylotion, parfum of haarlak 15 tot 30 minuten intrekken voordat je sieraden om doet, stofjes hierin kunnen sieraden aantasten.

.

Ga je sporten, douchen of slapen? Doe dan je sieraden af, transpiratie en vocht, daar houden sieraden niet van.

.

Heb je het sieraad niet om? Berg het dan goed op, bij voorkeur op een donkere en droge plaats los van elkaar verpakt zodat de opgeborgen sieraden

elkaar niet kunnen beschadigen.

.

Doe sieraden pas om als je bent aangekleed. Zo voorkom je dat je blijft haken aan een kledingstuk.

.

Poets regelmatig en voorzichtig de sieraden met een zachte doek om de oorspronkelijke glanzende afwerking te behouden.

.

Bewaar je sieraden met de sluitingen dicht, dit voorkomt dat ze in de war raken. 

.

Zie voor verschillende mogelijkheden voor het opbergen van je sieraden ons bord op pinterest met DIY sieraden organizers! 

 

Hoe komt het dat een sieraad verkleurt?

Dit komt doordat het sieraad niet gemaakt is van een edelmetaal zoals sterling silver, goud,  rhodium of platina. 925 Sterling silver kan na verloop van tijd een beetje zwart worden, maar dit is eenvoudig op te poetsen met een zilverpoetsdoek.  

Sieraden zijn vaak voorzien van een gold, silver, rhodium of roségold plating, afhankelijk van hoe sterk dit laagje is zal het sieraad langer mooi blijven. Onder andere de PH-waarde van de huid, en chemische stofjes in beautyproducten of schoonmaakmiddelen kunnen de plating aantasten waardoor het metaal onder de plating zichtbaar wordt en hier sieraad 'verkleurt'. De kwaliteit van de plating kan van sieraad tot sieraad verschillend zijn.

Bij de een verkleuren sieraden sneller dan bij de ander, en sommigen hebben hier helemaal geen last van. De plating kan aangetast worden door o.a. de zuurgraad (PH-waarde) van de huid. Een tip voor het dragen van ringen is om een klein laagje doorzichtige nagellak aan te brengen op de binnenkant, dit voorkomt dat je vingers groen worden.

 

Verzorging koper en messing sieraden - tekst armbanden:

De tekst armbanden van koper en messing kunnen verkleuren door oxidatie. Het is dan niet zo dat het de kleur van het metaal af gaat. Je kunt dit eenvoudig terug herstellen naar de originele kleur met het polijst doekje wat je bij je gratis bij bestelling van een koper of messing sieraad geleverd krijgt. Dit doekje kun je gebruiken tot het helemaal zwart is. Daarna kun je de doekjes los bestellen bij ons voor € 1,25 per stuk excl. verzendkosten óf je kunt het sieraad oppoetsen met koperpoets van HG of bijvoorbeeld kruidvat eigen merk volgens de aanwijzingen op de verpakking, en met een zachte doek.

 

Heb jij tips of trics voor het bewaren van sieraden? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen of tips! Geef ze aan ons door via het contactformulier

Bron: Wikipedia